Aksaray’da hububatın geniş bir alana yayılmış olması ile bundan mamul yiyecekler, hayvancılığın gelişmiş olması dolayısıyla da et ve süt mamulleri, ayrıca bağ ve bahçelerden elde edilen sebze ve meyvelerle de mutfak için oldukça zengin malzemeler elde edilmektedir.
Aksaray mutfağı et, sebze ve unlu mamullerden oluşan bol çeşnili bir lezzet sunmaktadır. Anadolu’nun çok kültürlü iştah açıcı mutfağının nadide örneklerini sergiler. Ayrıca çok değişik tatlar bulabileceğiniz eşsiz tatlılara sahiptir. Gezi listenize Aksaray lezzetlerini not almayı ihmal etmeyin.
Aksaray Tulum Kebabı
Aksaray mutfağının önemli lezzetlerinden tulum kebabı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Coğrafi İşaret belgesiyle tescillenen tulum kebabı, damak tadını önemseyen Aksaraylılar ile kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin hem gözüne hem damağına hitap ediyor. Tulum kebabı için bir gün önceden dinlendirilen kuzu kol eti, tuz, karabiber, kekik, reyhan gibi baharatların eklenmesinin ardından tereyağ ve tulum peyniri konarak, odun fırınına sürülüyor. Kebap, yaklaşık 5 saat pişirildikten sonra iç pilavla servis ediliyor.
Aksaray Tava
Özel yapım kaplarda pişirilen bu yemek kuzu eti, domates, biber ve sarımsağın harmanlanmasıyla hazırlanır. Aksaray’a giderseniz, şehrin bu en meşhur lezzetini mutlaka tatmalısınız.
Hasan Dağı Testi Kebabı
Coğrafi İşaret belgesiyle tescillenen Hasan Dağı Testi Kebabı, kuzu eti ve kuyruk yağı başta olmak üzere sarımsak, domates ve soğan eşliğinde malzemeler testiye konur ve ağzı hamur ile örtülür. Testi kebabı pişince fırından çıkartılır, testinin boynu kırılır ve ikram edilir.
Kapak Böreği
Güzelyurt ilçemize özgü olan Kapak Böreği, genellikle soğan veya patatesli olarak tepsi üzerinde, kapak altında közde pişirilir. Tepsinin altında kızaran kömürler ve küller kapağın da üstüne yayılıyor ve böylece böylece ısının dağılımı böreğin ters yüz edilmeden üstten gelen ısıyla da pişmesini sağlıyor.
Soğanlama
Soğanlama, Aksaray’da hemen hemen her evde sürekli olarak yapılan ve çok meşhur olan bir yemek. Soğan ve kıymanın kavrulması ile yapılıyor.
Erişte
Erişte, sadece Aksaray’da değil tüm ülkede yapılan ve tüketilen bir yemek. Ancak Aksaray’da erişteye koyulan baharatlarla farklı bir tat elde ediliyor.
İncelek Tatlısı
Coğrafi İşaret belgesiyle tescillenen İncelek Tatlısı, adını yufkalarının çok ince açılmasından alıyor. Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan İncelek Tatlısı bayramlarda, asker göndermelerinde, düğünlerde sıkça yapılan bir tatlıdır.
Bamya Çorbası
Bamya Çorbası, şehrin en sevilen çorba çeşitlerinden biri. Ramazan ayında ve bayram gibi özel günlerde yapılıp misafirlere servis edilir. Bamya yemeğinden farkı, daha sulu hazırlanıp çorba halini almasıdır.
Çiğleme
Çiğleme kaymak, un ve su ile yapılır, sıcak bir şekilde tüketilir. Hem yapımı çok kolay hem de malzemesi azdır.
Dolaz
Unun sararana kadar kavrulması, ardından sütle bir araya gelip muhallebi kıvamını alıp pürüzsüz olana kadar pişirilmesiyle elde edilir. Servis edilmeden önce üzerine tereyağı dökülür.
Şerbetli Pide
Aksaray’ın geleneksel yemeklerinden biri de Şerbetli Pidedir. Fırından çıkan pideye önce tereyağ sürülür ve dört parmak kalınlığında kesilir ve üzerine şerbet gezdirilir. Genellikle kahvaltılarda tüketilir.
Höşmerim
Çiğleme gibi sıcak bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Ve yine çiğleme gibi az malzemeyle; şeker, un ve tereyağı ile yapılır.
Sarığı Burma
Katmer olarak da bilinen Sarığı Burma’yı, şehirde kolaylıkla bulabilir ve tadabilirsiniz. Hamurdan yapılır ve üzerine yağ döküldükten sonra kızartılmasının ardından servis edilir.