Vitrinlerde, pazarlarda, büyük mağazalarda etiket üzerindeki fiyatlara aldanıyor ya da dikkat etmiyoruz.
Alışverişe gidiyorsunuz. Fiyat etiketlerinde 99,99 lira yazıyor. Kasaya geliyorsunuz, 100 TL veriyorsunuz ve kasiyerden 1 kuruş para üstü bekliyorsunuz. Kasiyer “iyi günler bizden alışveriş yaptığınız için teşekkürler yine bekleriz“ diyor. Siz hala 1 kuruşluk para üstünü bekliyorsunuz. Ya para üstünü istemeye utanıyorsunuz ya da bir kuruştan ne olacak diye eve dönüyorsunuz.
Aldatmacalar hep aynı: Etiket fiyatı; 99,99 TL. Cebinizden çıkan 100 TL. İade edilmeyen kaybınz 1 kuruş.
Etiket fiyatı 99,95 TL. Cebinizden çıkan 100 TL. İade edilmeyen kaybınz 5 kuruş.
Etiket fiyatı 99,90 TL. Cebinizden çıkan 100 TL. İade edılmeyen kaybınz 10 kuruş.
Peki ayda kaç defa alışverişe gidiyorsunuz ve bu 1, 5 ve 10 kuruşlardan vazgeçiyorsunuz?
Günde kaç milyon insan alışveriş yapıyor ve bu kuruşlardan vazgeçiliyor ya da para üstü iade edilmiyor? Düşünün bu uyanık vurguncuların iade etmedikleri bozuk para üstüyle günde kaç milyon ve milyarları gaspettiklerini ve ceplerine attıklarını.
Ben şahsen her seferinde iade edilmeyen ve üzerine yatılan 1 kuruşlar için kasiyer ve dükkan sahipleriyle tartıştm. Malüm mazeretler hep aynı “efendim bozuk yok“.
Kardeşim para üstü için bozuk para bulunduracaksın. Sen müşterini mağdur etmek gibi bir hakka sahip değilsin.
PEKİ SUSACAK VE PARA ÜSTÜNDEN VAZGEÇECEK MİYİZ?
Tabii ki de hayır. Bilinçli bir tüketici olarak paramızın üstünü isteyeceğiz. 1 kuruşla vurgun yapan bu kişilere karşı hakkımızı arayacağız. Para üstünü isteyeceğiz. Bozuk yok diyen satıcıyı biz bozacağız.
Soluğu Tüketiciler Birliği’nde alacağız ve satıcıyı şikayet ederek hakkımızı arayacağız. Bu şekilde satıcıların bu vurgunlarına dur diyeceğiz.
Ayrıca para iadesi yaptıkları göründüğü için, bu haksız kazancın vergisini de ödemiyorlar. Bu firmaları vergi kaçırmaktan da şikayet etmemiz gerekir. Cezalarını çeksinler.
PARA ÜSTÜ ÖDEMEYEN FİRMALAR SUÇ İŞLİYOR
Vergi usul kanuna göre 1 kuruş para üstünün ödenmemesi suçtur. Vergi dışı kayba yol açıyor. Ülkenin vergi kaybında, herkes kayıp yaşar. Ticaret Bakanlığı, ticaret odaları ve esnaf odalarının fiyat etiketlerini kontrol altında tutmaları gerekiyor. Tüketiciyi yanıltan, aldatmaya yönelik olaylara son verilmeli.
Bu 1, 5 ve 10 kuruşlar nereye gidiyor? Dikkat edilmeyen bu kuruşlar ciddi rakam tutuyor. Tüketicilerin hakkı aramalı. Para üstü ödemeyen firma sahiplerini de uyarıyoruz, tüketici hakları ve tüketici hukuku, vergi usul kanuna göre suç işliyorlar. Tüketicinin böyle bir durumda şikayeti üzerine firmalar ciddi yaptırımla karşılaşacağını bilmeli.
1 Kuruş = 5000 TL
Peki şikayet edersek ne mi olacak?
Olacağı şu: 1 kuruşu iade etmeyen satıcı size iade etmediği her 1 kuruşunuza karşılık 5000 TL ye kadar para cezası ödemek zorunda kalacak.
Bilinçli tüketiciler olarak hakkımıza sahip çıktıkça bu vurgunculara fırsat vermemiş olacağız.
*****
BİRAZ TEBESSÜM
Erzurum’da şehirlerarası sefer yapan bir yolcu otobüsünde muavin horlayan yolcuyu insanları rahatsız ettiği gerekçesiyle uyandırır.
Ancak adam tekrar uyur ve horlamaya devam eder.
Bunun üzerine muavin sinirlenir ve adamla tartışmaya başlar, tartışma büyüyünce muavin adamı otobüsten indirmeye karar verir.
Sinirlenen adam muavini bir güzel döver, otobüs şoförü müdahale edince şoför de dayaktan payını alır.
Yedek şoför de gelir, adam onu da dövdükten sonra otobüsten iner, inerken de boksör olduğunu söyler.
Aynı muavin, başka birgün yine bir yolculuk esnasında yolculardan birinin horladığını duyar ve yolcuyu kibar bir şekilde uyandırdıktan sonra sorar;
- Gardaş boksör misen?
- Hayır…
- Karateci misen?
- Hayır…
- Tekvandocu misen?
- Hayır…
- Kungfucu misen?
- Adam şaşırır ve yine hayır der.
- Bunun üzerine muavin şaşkınlıkla sorar;
- “Peki gardaş, neyine güvenip horlirsen?”