AŞTİ’nin Kapıları Grafiti Sanatçılarına Açıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sanatsal faaliyetlerle Başkentlileri buluşturmaya devam ediyor. Başkent’in simgesi olan ve yenileme çalışmaları devam eden Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) grafiti festivaline de ev sahipliği yaptı. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen festival birçok grafiti ve duvar sanatçısı ile Başkentlileri bir araya getirdi.

Ankara’yı gri şehir tanımından kurtarmak için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, hem sanata hem de sanatçıya olan desteğini şehri güzelleştirerek sürdürüyor.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ), ‘‘Duvar Sanatı Festivali’’ne ev sahipliği yaptı.

Aşti’nin Duvarları Renklendi

Çok sayıda grafiti sanatçısının katıldığı fesitvalde, AŞTİ duvarları Başkent’in sembolleriyle renklendirildi.

BUGSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç, Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Doç. Dr. Lale Özgenel, Ankara Reklamcılar Derneği Başkanı Bora Hizal, Açık Hava Endüstriyel Reklamcılar Derneği Başkanı Şahin Acar, İç Mimarlar Odası Başkanı  Kasım Soner, BUGSAŞ Genel Müdür Yardımcıları Musa Gülcan, Mete Bilici, Ekrem Demirbağ, Yüksel Demirel ve ABB Program Moderatörü Konuralp Orakçı’nın da katıldığı festivale; EGO Spor’un Tekvando, Judo, Karate ve Badminton sporcuları ile çok sayıda vatandaş yoğun ilgi gösterdi.

Festival sayesinde AŞTİ’ye güzel bir görünüm kazandırdıklarını belirten BUGSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Başkanımız Mansur Yavaş’ın Ankara’yı kültür ve sanatın başkenti yapacağız düşüncesini hayata geçirmek için Sokaktaki Ankara Çalışma Grubu Kent Konseyi bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Hem Sakarya Zaferi’nin 100. yıl dönümü hem de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında AŞTİ’deki Konya yoluna bakan duvarı grafitilerle donattık. Festivali; Ankara Reklamcılar Derneği, Ankara Açıkhava Endüstriyel Reklamcılar Derneği ve akademisyen hocalarımızla birlikte gerçekleştirdik. Bu eserlerin AŞTİ’ye hem güzel bir görsellik katacağını hem de sanatsal bir dokunuşu otogar kültürü ile entegre edebileceğimizi düşünüyorum.”

“Kentin Giriş Kapısı Aşti Kentin Vizyonu ve Vitrinidir”

Başkent’in kültür ve sanatsal yanlarını ortaya çıkarmak için yoğun mesai harcadıklarını vurgulayan Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise, “Yaratıcı kültür endüstrisinin Ankara’da kent iklimine etkisini bugün burada görüyoruz. Ankara’nın giriş kapısı AŞTİ’yi kültür sanattan uzak bir yer olarak zannedersiniz ama kentlerin giriş kapıları o kentin vizyonu, vitrinidir ve tüm güzellikleri göreceğiniz ilk sahnedir. Yıllar önce sokakta grafiti sanatçısı görünce kriminal muamele yaptığımız bir iklimden başımızın üstünde tuttuğumuz bir iklime geldik. Sanata dair bütün emekleri kutsayan ve bunları toplumla buluşturmaya çalışan yönetim anlayışını kentimizde yaygınlaştırıyoruz” dedi.

Sanata ve sanatçıya verdiği destekten dolayı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a teşekkür eden duvar sanatı sanatçıları da düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

-Aybars Yücel (Devak): “AŞTİ’de bulunmak benim için ayrı bir ifade ediyor. Burada çok anılarım var ve duvar boyamak benim için büyük bir keyif. Kamusal bir alanda Büyükşehir Belediyesinin böyle bir festival düzenlemesi sevindirici bir haber.”

-Stak: “AŞTİ’de duvar boyama festivaline geldik ben üç boyutlu boyama işleri yapıyorum. Ankara Kedisi ve Anadolu Medeniyetler Müzesinin resmini çizdim. Eğlenceli ve keyifli bir gün geçiyoruz emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.’’

-Tuğçe Doğu: ‘‘Ankara’nın simgelerinden olan AŞTİ’de duvar boyama etkinliği olması ve renkli görüntülerin yaşanması inanılmaz hatta harika bir olay. Türkiye’de maalesef sokak sanatına çok fazla önem verilmediğini ve sanatçıların desteklenmediğini düşünmüyorum. Büyükşehir Belediyesine vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ederim.’’

-Cem Sonel: ‘‘AŞTİ’de gerçekleşen etkinlik çok keyifli geçti. Eskişehir’den gelen 2 sanatçı ve 6 arkadaşımızla birlikte yaklaşık 1 haftadır AŞTİ’nin duvarlarını boyamak için büyük bir mücadele verdik. Ankara’nın bir süredir hatırlayamadığı simgeler üzerinde ilerlemek istedik. Ben de Ankara’nın hatta Anadolu’nun eski motiflerinden HİTİT’i ve Atakule’yi resmetmek istedim. Umarım davetliler de çalışmalarımızı beğenir ve keyif alır.’’

-SART: ‘‘Grafiti uzun süre boyunca anlaşılamayan bir daldı  ve biz grafiticiler olarak bunun çok sıkıntısını çektik. Ankara’da grafiti sanatının kabul edilir bir hal alması ve bu tarz imkanların sağlanması güzel bir gelişme.’’

Hafta sonu düzenlenen ve iki gün süren “Duvar Sanatı Festivali’nde kent tarihine ilişkin yapılan çeşitli söyleşilerin yanı sıra Ankara Balkan Bando Ekibi ile Sound of Ladies’in müzik ziyafeti vatandaşlara unutulmaz anlar yaşattı.