Stresli Kadınların Kalp Sağlığını Koruması İçin 5 İpucu

Stresli Kadınların Kalp Sağlığını Koruması İçin 5 İpucu

Stresin duygularınızı zorladığı ve fiziksel sağlığınıza zarar verebileceği bir sır değil. Aile hayatıyla ilgili bir kariyer yapıyorsanız, çocuk yetiştiriyorsanız veya yaşlanan ebeveynlere bakıyorsanız, bunalmış hissedebilirsiniz.

Bir tatil planlamak veya rüya gibi bir eve taşınmak gibi olumlu şeyler bile stres atabilir. Hayatınızdaki tüm stresten kurtulamayabilirsiniz ancak bunu azaltmak ve kalp sağlığınızı iyileştirmek için adımlar atabilirsiniz.

Araştırmalar, kadınlarda stresin fiziksel etkilerinin kalp hastalığına yol açabileceğini ve diğer mevcut koşulları daha da kötüleştirebileceğini göstermiştir.

Örneğin, daha yüksek stres düzeyine sahip kadınlar, kalp krizi geçirdikten sonra benzer stres düzeylerine sahip erkekler kadar iyileşmeyebilir. Ayrıca kadınların kalp krizi geçirdikten sonra komplikasyon yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu ve bunun arkasında stres ve kaygı olabileceği söyleniyor.

Stres Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler?

Stres sadece bir ruh hali değildir. Aslında vücudun, kan basıncını yükselten ve kalp atış hızını artıran adrenalin gibi hormonları – “savaş ya da kaç” kimyasalı – salmasına neden olur.

Diğer bir stres hormonu kortizoldür. Yüksek kortizol seviyeleri, artan kan şekeri seviyeleri ve insülin direnci ile bağlantılıdır, bu da diyabet, kalp hastalığı ve depresyona yol açabilir.

Bazı insanların stresle başa çıkmak için yaptıkları seçimler de sağlığı etkileyebilir. İnsanlar genellikle çok fazla alkol alarak, egzersiz yapmaktan kaçınarak veya sağlıksız yiyecekler yiyerek stresle başa çıkmaya çalışırlar, bunların hepsi de kalp hastalığına yol açabilir.

Neyse ki, stresle sağlıklı bir şekilde başa çıkmak mümkündür.

Stresi Yönetmenin 5 Sağlıklı Yolu

1: Sosyal Olun

Arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle eğlence ve destek için zaman ayırın. Araştırmalar sosyal izolasyonun kalp hastalığı riskini artırdığını gösteriyor. Sosyal izolasyon, fiziksel hareketsizlik ve sigara gibi kalp hastalığına yol açabilen riskli davranışlarla ilişkilendirilmiştir.

2: Aktif Olun

Egzersiz, ruh halini artıran endorfinleri yükseltir ve gelişmiş zindelik sayesinde kalbinizi sağlıklı tutar. Amerikan Kalp Derneği, haftada beş gün, günde 30 dakika ölçülü aerobik egzersizi önermektedir.

Uzmanlar ayrıca “20-2-8” kuralını kullanarak aktiviteyi arttırmanızı önerir: Her 20 dakikalık oturma için 8 dakika ayakta durun ve iki yürüyüş yapın. Günde en az 10.000 adım atmanız önerilir, adımlarınızı takip edin ve bir pedometre veya etkinlik izleyicisiyle kendinizi motive edin.

3: Dikkatli Yeme Alıştırması Yapın

Başa çıkma mekanizması olarak yiyecek kullanıyorsanız, dışarıda olacağınızı bildiğiniz zamanlar için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın, sağlıksız seçimler yapabileceğiniz durumlardan kaçının ve önceden yemek planlayın.

4: İyi Tarafından Bak

Araştırmalar iyimserliğin sağlığı iyileştirdiğini gösteriyor. Örneğin, yakın zamanda yapılan bir çalışma, iyimserliğin akut koroner sendromdan iyileşmeyi artırdığını göstermiştir.

5: Kendinize Zaman Ayırın

Kişisel bakım önemlidir. Kadınlar çocuklara, eşlerine ve diğer herkese bakıcılık yapmakla o kadar meşgul ki kendi sağlıklarını ihmal ediyorlar. İyi beslenmeye, egzersiz yapmaya ve size neşe getiren hobilere sahip olmaya zaman ayırdığınızdan emin olun.