asiyan_tevfik fikret_muze_ibb

Tevfik Fikret’in Yuvası ‘Aşiyan’

Ünlü Şair Tevfik Fikret’in, mimarisini kendisinin planladığı; muhteşem manzaralı evini ziyaret için Aşiyan yollarına koyulduk. “Aşiyan yollarından ses versem duyar mısın?” diye diye uzun dik yokuşu çıktık. Arnavut kaldırımlı yolun sonunda, yorgunluğumuzu unutturacak manzaranın bizi beklediğini biliyorduk.

Ünlü Türk Şairi Tevfik Fikret`in Bebek sırtlarında 1906-1915 yılları arasında yaşamış olduğu ev, eşsiz manzarasıyla ziyaretçileri adeta büyülüyor. 1906 yılında iç ve dış tüm planlarını kendisi hazırlayarak bu evi inşa ettiren Fikret, Farsça “Yuva” anlamına gelen Aşiyan kelimesini buraya isim olarak koymuştur. Fikret’in 1915 yılındaki vefatına kadar ömrünün son 9 yılı bu evde geçmiştir.

Aşiyan adını verdiği bu ev, İstanbul Belediyesi tarafından eşi Nazime Hanım’dan satın alınarak 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak halkın ziyaretine açılır. Fikret’in Eyüp mezarlığında bulunan naaşı, 46 yıl sonra vasiyeti üzerine Aşiyana, evinin bahçesine defnedilir ve bundan sonra müze “Aşiyan Müzesi” adını alır. Müze binası 2010-2012 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek yeniden ziyaretçilerine açılır.

asiyan_tevfik fikret_muze_nese

Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi ünvanını taşıyan Aşiyan Müzesi’nden içeri girdiğinizde sizi harika bir salon karşılıyor. Bu katta Edebiyat-ı Cedideciler`in fotoğraf, kitap ve özel eşyalarının sergilendiği Edebiyat-ı Cedide Odası, Abdülhak Hamit Tarhan’a ait kişisel eşyalar, tablolar, fotoğraflar, çalışma masası ve koltukların bulunduğu Abdülhak Hamit Salonu, kadın şairlerimizden Nigar Hanım’a ait şahsi arşiv ve eşyalarının sergilendiği Şair Nigar Hanım Odası bulunmaktadır. Aynı zamanda Tevfik Fikret’in balmumu heykeli de bu katta bulunuyor. Heykelin hemen yanında Şehzade Abdülmecit Efendinin, Fikret`in “Sis” şiirinden esinlenerek yaptığı ünlü “Sis Tablosu”nu inceleyebilirsiniz.

İkinci katta; şairin yatak odası, banyosu ve titizlikle hazırladığı çalışma odası yer alıyor. Çalışma odasında; şairin çalışma masası ve koltuğu, kendisi tarafından yapılan resim çalışmaları, tablolar, kitaplar ve birçok özel eşya bulunmaktadır. Bu tablo ve çizim çalışmaları Fikret’in sadece bir yazar değil çok yönlü bir sanatçı, yetenekli bir ressam olduğunu da gösteriyor.

Şairin yatak odası olarak kullandığı odada ise; şahsi eşyaları, vefat ettiği yatak, boğaza açılan muhteşem manzaralı bir pencere bulunuyor. Odayı incelerken yatağın sol başındaki mask, dikkatinizi çekebilir. Bu mask, sanatçının yakın arkadaşı; Türkiye’nin ilk kadın ressamı Mihri Müşfik Hanım tarafından Fikret’in ölümünün hemen ardından alınan kalıp ile yapılmış. Ayrıca mask, Avrupa’da yaygın olan ölüm maskeleri geleneğinin Türkiye’deki ilk örneği sayılıyor.

“Ben devrim ruhunu O’ndan aldım, ziyaret edeceğim yerlerin başında elbette Aşiyan gelir” diyen Mustafa Kemal’in 1918’de imzaladığı anı defteri de bu odada kişisel eşyalarının arasında sergileniyor.

asiyan_tevfik fikret_muze_Sokratesin penceresi

Bahçe içinde üç katlı olarak inşa edilen ahşap evin zemin katında ise mutfak ve yemek salonu yer alıyor. Batı etkisinin izlerini taşıyan evde hayallere dalıp giderken, Tevfik Fikret’in Sokrates’in penceresi adını verdiği mutfak penceresinden dışarıyı seyretmeyi de unutmayın.

Pazartesi günleri hariç her gün saat 09.00-16.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretsiz.

Haber: Neşe ÖZELÇİ