Türk ve Müslüman Ülke Bayraklarındaki Semboller

Bayrak, dalgalandığı ülkenin sembolü olup ülkeleri dünyaya tanıtan bağımsızlık işaretidir. Bulunduğu ülkeyle bütünleşip ülke insanının özelliklerini yansıtır. Bayraklarda öyle semboller vardır ki, o ülkenin Türk mü, Arap mı, Avrupalı mı olduğunu veya Müslüman mı, Hıristiyan mı veya başka dinlere mensubiyetini belirler.

Bağımsız olan 7 Türk devletinin bayraklarını incelendiğimizde Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kıbrıs Türk Devleti olmak üzere 5 ülkenin bayraklarında ay-yıldızı görebiliyoruz. Kazakistan ve Kırgızistan’ın bayraklarında ise ay-yıldızı göremiyoruz.

Evet, her ülkenin bayrağı farklı olacaktır. Bunu kabul etmek lazım. Fakat, Türk olan ülkelerin bayraklarında bazı ortak özellikler olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağındaki ay-yıldız, dünyadaki Türklerin hatta Müslümanların sembolü haline gelmiştir. Bayrağımızdaki ay (Hilal) ise Müslümanlığı temsil etmektedir.

Türklüğe bağlı olan devletlerin mevcut bayraklarında ay-yıldız sembolünün olması Türk birliğinin sağlanmasına giden yolda öncü rol oynayacaktır. Bunu ırkçılıkla karıştırmamak gerekir. Şöyle ki; İngiltere’nin sömürgesi olan ve onlardan kurtulan ülke bayraklarına bakıldığı zaman İngiliz bayrağının sembolünü görmekteyiz.

Örnek mi; Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji, Tuvalu ülkelerinin bayraklarında olduğu gibi. Avrupalıların bu tutumu hiçbir zaman ırkçılıkla, gericilikle bağdaştırılmıyor. Avrupa birliğini oluşturarak Hıristiyan birliğini kurduklarında da laik, demokrat ve insan haklarından yana gözüken hiç bir Avrupa ülkesi veya insan hakları teşkilatları onları ırkçılıkla, gericilikle, dincilikle suçlayamıyor !

Avrupa Birliğinde 1 tane Müslüman ülke yok. Avrupa’nın ortasında olmasına rağmen nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Arnavutluk ve Bosna-Hersek devletleri neden birliğe üye yapılmıyor ? İnsan haklarının kuralları, kanunları neden Avrupa’ya işletilmiyor da Müslüman ülkelere gelince gündeme getirilip, baskı unsuru olarak kullanılıyor ? Hıristiyan ülkelerin tamamı insan haklarından muaf mı ? Onların dokunulmazlığı mı var ? İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan ve olmayan Müslüman ülkeler ile
teşkilatın Müslüman olmayan toplam 61 ülkesinin bayraklarını inceledik.

Bayraklarında ay-yıldız olan Cezayir, Libya, Moritanya, Pakistan, Tunus, Türkiye, Komorlar, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Batı Sahra Arap Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk Devleti olmak üzere ülke sayısı
12’dir.

Bayraklarında sadece ay (Hilal) olan Maldivler, Brunei ve Malezya olmak üzere ülke sayısı 3’dür. Bayrağında sadece yıldız olan Ürdün, Fas, Senegal, Somali, Suriye, Guinea Bissau, Burkina Faso, Kamerun, Cibuti, Güney Sudan, Tacikistan, Mozambik, Surinam, Togo ve Bosna-Hersek olmak üzere ülke sayısı 15’dir.

Bayraklarında ay-yıldız olmayan Afganistan, Çad, Mısır, Gine, Endonezya, İran, Kuveyt, Lübnan, Mali, Nijer, Filistin, S. Arabistan, Kuzey Sudan, Yemen, Bahreyn, Umman, Katar, B. Arap Emirlikleri, Sierra Leone, Bangladeş, Gabon, Gambiya, Uganda, Irak, Benin, Nijerya, Arnavutluk, Kırgızistan, Kazakistan, Guyana, Fildişi Sahili olmak üzere ülke sayısı 31’dir.

İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan 7 ülkedeki Müslümanlar azınlıkta olup bunların oranı yaklaşık %12 ile % 20 arasında değişmektedir. İslamiyet’in bir ibadet şekli olan oruç, ayın (Hilalin) hareketlerine göre uygulanmaktadır. İslamiyet ay ile sembolize edildiğinden dolayı özellikle Müslüman ülkelerin bayraklarına hilal ilave etmesi yerinde olacaktır.

Hıristiyan ülkelerden Danimarka, Finlandiya, İsveç, Yunanistan ve Norveç gibi bazı ülkelerin bayraklarında haç sembolünü gördüğümüz gibi. 23 Müslüman Arap devletinden 10 tanesinin bayraklarındaki siyah,
beyaz, yeşil ve kırmızı olan ana renkler sanki birbirinin aynısı gibi. Bu renkleri Arap ülkelerinin kendileri mi seçmiştir yoksa birileri tarafından dayatılmış mıdır ? diye düşünmeden de edemiyoruz.