Tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan ve Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan’ın mutfağı da son derece zengin. Hamur yemekleri, Erzincan Mutfağının en yaygın yemekleri.
Kışlık besin maddeleri hazırlanmasının, yöre halkının gündelik hayatında önemli bir yeri var. Bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma, erişte; kış için hazırlanan ürünlerden. Ayrıca çeşitli sebzeler ve meyveler kurutulup reçel yapılarak, dört mevsim boyunca tüketilir.
Kemah Cevizi
Erzincan tulum peyniri, Cimin üzümü ve Refahiye balı, Erzincan’ın Coğrafi İşaretli ürünlerini oluşturuyor.
Coğrafi İşaretli Ürünler
- Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulumu, yüksek dağlarda ve yayla meralarında beslenen koyunların son derece besleyici sütlerinden yapılır. Tulum peyniri, görünüşü ve kendine özgü lezzetiyle diğer peynirlerden ayrılır.
- Cimin Üzümü
Kendine has eşsiz tadıyla Cimin Üzümü, iri taneli olur ve mayhoş bir tada sahiptir. Üzümün suyunun hafıza kaybına ve motivasyon sorunlarına iyi geldiği bilinir. Türkiye’nin ilk patentli üzümü olan Cimin Üzümü, bağbozumu ile birlikte Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinde satışa sunulur.
- Refahiye Balı
Bu özel balın üretimi Erzincan şehir merkezinde ve Refahiye ilçesinde yapılır. Yörede kekik, geven gibi bitki türlerinin yaygın olması, Erzincan Balı’nın lezzetli ve kaliteli olmasını sağlar.
Kesme Çorba
Erişte, kıyma, tereyağı, soğan, yoğurt ve baharatlarla hazırlanan bu lezzetli çorba oldukça doyurucu. Lezzeti ve tok tutma özelliğiyle özellikle Ramazan ayında hemen hemen her sofrada yerini alır.
Kelecoş
Kuzu eti, fasulye, nohut, buğday ve mercimekle hazırlanan bu yöresel lezzet bayramların, davetlerin ve özel günlerin olmazda olmazlarından.
Kemah Tiridi
Yumuşak bir şekilde hazırlanan mayalı hamurun şeritler halinde kesilerek, kuzu etiyle buluşturulması sonucu ortaya çıkan bu nefis yemeği mutlaka deneyin.
Kahküllü Pilav
Bu pilavı diğer pilavlardan ayıran özelliği, taze fasulye ile hazırlanması. Kahküllü pilav, genellikle kurutulmuş taze fasulyelerle hazırlansa da yapımında normal taze fasulye de kullanılabiliyor.
Gasefe
Oldukça pratik olan bu tatlı, haşlanan kayısıların üzerine tereyağı gezdirilmesi ve isteğe bağlı olarak ceviz, fındık, fıstık ile süslenmesiyle servis ediliyor.
Ayva Kalyesi
Erzincan’ın Kemaliye ilçesinden çıkan Ayva Kalyesi, kuşbaşı etin, ayva ve çeşitli baharatlarla harmanlanmasıyla hazırlanan bu mayhoş tatlı yemekten özellikle ekşi lezzetleri sevenler çok hoşlanacaktır.
Erzincan Lokumu
Çay saatlerinin olmazsa olmazı Erzincan Lokumu, mis gibi tereyağı kokusu ve kıyır kıyır kıvamı ile en leziz tatlılardan biri. Pudra şekeriyle servis edilen bu tatlıyı çayınızı veya kahvenizin yanında mutlaka deneyin.
Kemah Tuzu
Kemah Tuzu, Kemah ilçesinin Kömür Köyü’nde Osmanlı döneminde açılan tuz ocaklarında üretiliyor. Yıllık yaklaşık 5 bin ton üretilen Kemah Tuzu, yaklaşık 100 metre derinliğindeki tünelden gelen tuzlu suyun, sayıları 150’yi bulan göletlerde günlerce bekletilmesiyle elde ediliyor.
Dövmeç (Lök)
Kuru dut ve cevizle yapılan, eski dönemlerde saraylarda padişahlara ikram edilmesi nedeniyle Padişah Tatlısı olarak da adlandırılan Lök, damaklarda eşsiz bir tat bırakır.