Vücudunuzda geçmeyen ağrılardan muzdarip misiniz? Geçmeyen bu yaygın ağrılara bir de yorgunluk, halsizlik, uyku bozukluğu ve özellikle sabah tutukluğu eşlik ediyorsa fibromiyalji sendromu ile karşı karşıya gelmiş olabilirsiniz.
Fibromiyalji, kas iskelet sistemini etkileyen yumuşak doku romatizmasıdır. Kas romatizması olarak da adlandırılır. Özellikle sırt, boyun, omuzlar, bel çevresi ve kalçada yaygın kas-eklem ağrısı şeklinde hissedilir. Her yaşta görülebilmekle birlikte daha çok 25-55 yaşlar arasında olan kadınlarda sıklıkla rastlanan bir rahatsızlıktır. Çocukluk çağında da hastalığa rastlanmaktadır. Yumuşak dokularda kronik bir problem olarak gözlemlenen hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte stres, depresyon, uyku bozukluğu, bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
“Aşırı titiz” ve “mükemmelliyetçi” olarak tanımlanan kişilerde sendroma yakalanma oranının fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca iş yaşamı yoğun ve stresli olan, duygu durumları çabuk değişen, hassas yapıdaki kişiler risk grubunda diyebiliriz.
İnsan yaşamını olumsuz etkileyen fibromiyalji, Amerika’da yapılan istatistiklere göre iş gücü kaybına yol açtığı için, maliyeti en yüksek hastalıklar sıralamasında üst sıralarda yer alıyor.

Geçmeyen Ağrılara Dikkat!
Fibromiyalji, en sık karşılaşılan romatizmal hastalıklar arasında ikinci sırada yer alıyor. Hastalık zamanında doğru teşhis edilmediği ve tedaviye önem verilmediği sürece kişinin yaşam kalitesini düşürüp işgücü kaybına bile sebep olabiliyor.
Vücudun “tender point” adı verilen hassas noktalardan 12’sinde ağrı bulunması ve bu ağrı ve hassasiyetin üç aydan fazla sürmesi teşhis için kolaylık sağlıyor. Kaslardaki yaygın ağrıya yorgunluk, halsizlik, uyku bozukluğu, yumuşak dokularda şişlik hissi ve özellikle sabahları tutukluk eşlik ediyor. Erken dönemde teşhis edilebilmesi için vücudunuzdaki uzun süren yaygın ağrıları dikkate almanızda fayda var.
Fibromiyalji Belirtileri
Hekime başvurma sebepleri çok çeşitli olmakla birlikte, tek bir şikayetten ziyade, fibromiyalji belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
• Yaygın kas ağrıları
• Belirli noktalarda hassasiyet ve ağrı
• Uyku kalitesinin düşmesi ve uyku bozukluğu
• Sabah kalkarken tutukluk hissi
• Gerilim tipi baş ağrısı
• Depresif ataklar ve bazen de spastik kolit
• Yeni şeyler öğrenme ve odaklanmada zorlanma
• Hafıza problemleri
• Gün boyu süren yorgunluk hissi ve egzersize dayanıksızlık
• Göğüs, mide ve karında ağrı
• Nefes alma zorluğu
• Çarpıntı
• Ellerde ve ayaklarda uyuşma
• Vücudun üst bölümünde kızarma eğilimi gibi.
Aşırı egzersiz veya ağır sporlarla uğraşmak, soğuk ve nemli havalar, iş yerinde mutsuzluğun ve psikolojik stresin de ağrıları arttırdığı biliniyor.
Fibromiyaljinin Tedavisi
Romatoloji uzmanları tarafından konulan teşhis üzerine fibromiyalji ilaçlar ile kontrol edilebiliyor. Fizyoterapist ve psikologlar da tedavi sürecine dahil edilerek hastalığın tedavisine yönelik uygulamalar gerçekleştiriliyor.
Stresi hayatınızdan çıkarın!
Tedavisi uzun sürebilen ve istikrar gerektiren fibromiyalji hastalığına karşı birtakım önlemlerle hastalığın seyrinde düzelme görülebiliyor. Her şeyden önce stresten arındırılmış bir yaşam, tedavi sürecinde büyük rol oynuyor.
Her hastalıkta olduğu gibi ilaç kullanımına ek olarak günlük alışkanlıklarda yapılacak değişikliklerle şikayetler hafifleyebiliyor. Düzenli egzersiz yapmak, beslenme ve uyku düzenine önem vermek, kaplıcalar ve güneş ışığından faydalanmak hasta kişileri bir nebze de olsa rahatlatabiliyor.