Vahit SUNAR / KARAMÜRSEL
Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine 20 Km. mesafede çok güzel bir tabiata sahip olan bakir doğal çevresi ile insana huzur veren şirin bir köy niteliğindeki mahalle.
Yüz yıl önce adı Merdegöz olan Ermenilerin yerleşkesi iken, 1924 yılında Lozan antlaşması gereği Yunanistan topraklarında kalan Drahma kentine bağlı Sariç ve Malgarita köylerinden mübadele karşılığı köye 150’şer haneden toplam 300 hane getirilmiştir.
Coğrafi konum nedeni ile Ekonomisi Meyve ve Hayvancılığa dayalı olan ve geleneksel yaşamın hüküm sürdüğü köy de nüfusun giderek dış göç vermesi, yaş ortalamasının yükselmesi ve doğal ölümler yerleşim alanında nüfusun azalmasına neden olan etkenlerdendir.

Pilavlık Günü kutlamaları mübadeleden sonra yaşanan kurak mevsimde çıkılan yağmur duasından sonra gelenek halini alıp bugüne kadar her ağustos ayının 11. Günü Kutlanmaktadır.
Günümüzde 2006 yılında kurulmuş olan Karamürsel Avcı Köyü Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği tarafından daha organize bir yönetim anlayışı ile sürdürülen ve zamanında “Allahlık” olarak tanımlanmış olan Pilav Günü yaşamaya ve görmeye değer bir kaynaşmadır.

Organizasyona Karamürsel Kaymakamı Kemal İnan, Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Köy Muhtarı Sıtkı Aktaş ve Siyasi Patilerin ilçe teşkilatları, Kur’an tilaveti yapan hocalar, Dernek üyeleri, ve yurttaşların katılımı ile 1500 kişiye yakın misafire ev sahipliği yaparak menü de geleneksel Pilav, Et Kavurma, Lokma tatlısı ve Dondurma gelen tüm misafirlere ikram etmişlerdir.