Hayatı açık büfeye benzetirim;
İnsanları da ellerinde geniş geniş tabakları ile bu açık büfenin etrafında dolanan her şey dahil otellerin konaklama zamanı sınırlı müşterilerine…
Açık büfe çok zengin; tatlısı, tuzlusu, ekşisi, acısı pek bir bol. Her damağa göre lezzet gani.
Örneğin bir tepside hurafe soslu cahillik ve aymazlık ile birlikte sunulan riyakarlık sote varken, bir diğerinde beşamel soslu iyilik ve kadirşinaslık haşlamayı bulabilirsiniz. Yanık yağda kızartılmış hainlikle birlikte servis edilen gıybet çorbasını bulduğunuz gibi.
Üzerine sazan yumurtası yağı serpilmiş kibir salatası da mevcuttur bu açık büfede zarafet otu ile tatlandırılmış naiflik püresi de…
Canınız çiğlik çekerse çiğ köfte kıvamında ekşili acılı yoğrulmuş had bilmezlik köftesini tercih edebilirsiniz; yok ben erdem, illa erdem isterim derseniz insanlıkla marine edilmiş haysiyet pilavı tam damağınıza göredir. Ancak dikkat edeceğiniz bir husus var, bu yemek hemen ilk sıralarda sunulur, tabağınıza aldınız aldınız, alamadınız arkanız çok kalabalık tekrar başa dönmeniz bir ömür boyu süre alabilir.
Toprak kapta sunulan samimiyet ile dürüstlük kavurmasından almak için fazla acele etmeye, diğerleri ile itişip kakışmaya gerek yok, aşçının en bol yaptığı ama müşterinin pek azının rağbet ettiği bir yemektir. Bu yemeği açık büfede pas geçenlerin çoğu hazımsızlık yaptığı söylerlerse de inanmayın.
Tembellik közünde parpurlanmış çekemezlik beğendi de pek meşhurdur. Talibi de çoktur. Çalışkanlık ve üretim böreği de vardır elbet ancak acıdır. Acıya katlanamayanlar pek almazlar ta baklarına.
Buldumcuk pilavı da ünlüdür açık büfenin kerameti kendinden menkul şehriyesi ile yapılanı pek bir kapışılır. Yiyeni buldumcuk yapar ki, üzerine kırk kova görgü yoğurdundan mamül yayık ayranı içse bile iflah olmaz.
Yalan dolan dolması için ayrı bir kuyruğa girmek gerekir; Öyle önceden yapılmaz çünkü anında namussuzluk sosuna bulanmazsa tadı biraz buruk olur. Hele bir de hurma ile yapılanı vardır ki, er geç tırmalar.
Edeple karılmış haya kebabı en lezzetli menülerdendir. Ama mutlaka erdem ateşinde pişirildiğinden yemesi bile maharet ister. Her türlü melanete iyi gelir yeter ki haya kaşığı ile yensin.
Omurgasızların tercihi omurga kalburabastısıdır. Kişilik isteyenler kişnişli kişilik kapamayı alırlar tabaklarına.
Hercai menekşe ve kuşkonmazlı risotto en popüler yemeklerdendir. Tabii hercailer için.
Ciğerli olmak isteyen canciğer sarmaya itina gösterirken, ciğersizler için kelle haşlama da mevcuttur büfede. Hemen beyin salatasının yanında sunulur. Artık kim hangi eksiği varsa onu alır tabağına. Şef hiç karışmaz.
Her telden çalarım, yeter ki karnım doysun diyenlere Taco Pizza Rulolar önerilir. İçlerinde her şey vardır ama tatları aynıdır. Bir versiyonu da aşuredir. Fasulyeden kayısıya kıyasıya rekabet sevenlerin gözdesidir.
Pesto soslu kanepeleri de rağbet görür açık büfenin sosun adını bilmese de meraklılar için iyi menüdür. Her konuda kalabalık laflarla fikir beyan eden, ama fikrine dolananlar için enfes bir seçenektir.
İlk bakışta salçalı makarna sanılsa da görünümüne kanıp tabağına alanlar salçanın kendileri olduğunu daha ilk lokmada anlarlar. Ömür boyu ona buna sıvaşmaları da bundandır.
Bir de halt haşlaması vardır. Çiğnemeden yutulur, yemesi tatlı çıkarması pek eziyetlidir. Tabakların tamamına yakında görürsünüz. Kimi bir kaşık alır kimi beş kaşık. Üzerine zannetme baharatı olamazsa olmazıdır. Kendini bir halt sananların rağbetinden dolayı bunun önünde de kuyruk çoktur.
Yalakalıklı Marshmallow; Tadı bir şeye benzemese de bir halt haşlaması ile yarışır. En çok sıra ve sırada kaynak bu yemeğin önünde olur. Dolayısı ile en çok maraza da bu yemekten çıkar.
Bir de sebze sufle vardır tercihler arasında, suflenin temelini yine beşamel sos ve yumurta oluşturur. Bu yüzden tuzlu suflelerin yapımında dikkat edilecek en önemli nokta beşamel sosun çok iyi hazırlanması ve pişirilmesidir. Sos gereğinden fazla sulu ve yumuşak, gereğinden fazla katı olmamalıdır. Olursa maazallah sebzeler çiğ kalır ki bu açık büfede buna asla izin verilmez.
Turşusuz yapamam arkadaş diyenler içinde çeşit çeşit turşular bulunur açık büfede. En çok rağbet göreni hıyar turşusudur. Kim bilir belki cacığa da olan ilgi hıyar bağlamında değerlendirilmelidir.
Sakatatlar da sıra sıradır tezgahta. mercan köşk ile tatlandırılmış füme dil vardır ki, ağız acılığını, dil yaresini şıp diye keser. Ama nedense tabaklarda füme dil değil, çatal dile rastlanır sıklıkla. Hani çataldan kasıt yılan dili olmasa es geçecek insan fakında bile olmayacak tabağındakinin.
Dirayetle karılmış ahde vefa sahandayı da atlamamak gerekir menüyü sayarken. Gerçi onuda tabaklarda sıkça görmek mümkün olmasa da, tadını bir kere alan müptelası olur.
Had ile pişirilmiş, üzerine izan ilave edilmiş Gönlübol fırındayı unutursam, haddini bilenlere haksızlık etmiş olurum. Bu yemekte kapışılanların arasında sayılmaz ama tabağına almak için ısrarcı olanların sayısı da az değildir hani.
Menü bu kadar geniş olur da döner kebap olmaz mı? Olur elbette ama bu döner kullanılan malzeme açısından alışık olduğumuz dönerden biraz farklı. Her ne kadar ateşle harman olsa da bazen bir tarafı çiğ kalır. Döne döne başı dönenlerin tercihleri arasında yer alır.
Eee tatlısı yok mu bu açık büfenin? Olmaz mı? tatlı deyince ilk akla gelen isimler hanım göbeği, Dilber dudağı, vezir parmağı, şıllık tatlısı vs olsa da bu büfenin tatlılarının hepsine aynı adı vermiş onları yapan; hayat demiş kısaca…
Menü sayısız, yer sınırlı; son olarak bir de lokma tatlısından söz edeyim. Bu büfede haramı da var lokmanın helali de. Artık hangisini tercih ediyorsanız koyuverirsiniz tabağınızın bir köşesine.
Menü saydığımın kırk katı; Herkes hepsinden almakta özgür.
Ama ben size ŞEF’in tavsiyesi konusunda küçücük bir tüyo vereyim mi?
Diyor ki; Siz siz olun tabağınıza bolca Sade Ahlak Yahnisi alın. Tatlısını bana bırakın.
Ne demişler ‘’İnsan ne yerse o dur’’
O mudur?
O dur, o dur…