Çorbalardan tatlılara, et yemeklerinden sebze yemeklerine kadar Adana çok geniş bir yemek kültürüne sahiptir.
Bunların başlıcaları; Adana Kebabı, Adana içli köftesi, Adana Lahmacunu, Şırdan, Analı kızlı, Mumbar, Ciğer Kebabı, Sarımsaklı Köfte, Yüksük Çorbası, Dul avrat çorbası, Adana Su Böreği, Humus, Sıkma. Ayrıca içecek kültürü de geniştir; Şalgam Suyu, Aşlama (meyan kökü şerbeti), Misis Ayranı’dır. Adana tatlıları da önemli lezzetler arasındadır; Halka Tatlı, Taş kadayıf, Karakuş tatlısı, Adana Bici Bici başlıcalarıdır.
Şiş Kebap
Bunların yanı sıra Adana’ya özgü tadılabilecek meşhur lezzetler ise şunlardır: Cezerye, Adana Karpuzu, Kozan Portakalı, Saimbeyli Kirazı, Turunç Reçeli ve Karaisalı Biberidir. Bir kıyı kenti olan Adana’nın Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde taze deniz ürünlerini her mevsim bulmak mümkündür.
Adana Kebabı
Adana Mutfağı denince ilk akla gelen Adana Kebabıdır. Adana Kebabı Adana’da yemek çeşidi olmaktan öte başlı başına bir kültürdür. “Mangal” Adanalının vazgeçilmez demirbaşıdır. Öyle ki bu kebabın şişleri dahi demircilerde özel olarak yaptırılmaktadır. Lezzeti etkileyecek tüm unsurlar göz önünde bulundurularak hazırlanan Adana kebabı için et; bir-iki yaş erkek kuzu eti olmalı, sinirlerinden arındırılmalı, bir gün dinlendirilerek zırh ile kıyılmalı. Hafif yağ emdirilmiş lavaşı, yanındaki ezme ve çoban salatası; bol yeşilliği ve elbette sumaklı soğan salatası ve şalgam ile kebap Adana’nın göz nuru. Yolu Adana’ya düşen herkesin, yanında ikram edilen salata ve mezelerle görsel bir şölene dönüşen adana kebabını tatmasını öneriyoruz.
Şalgam Suyu
Adana’nın meşhur içeceği olan Şalgam Suyu kebabın olmazsa olmazıdır. Yapımı oldukça zaman alır. Kara havuç, şalgam bitkisi ve setik eklenerek suda on beş- yirmi gün bekletilip mayalandırılmasıyla yapılır. Bekletildiği küpün meşe ağacından yapılmış olması ve bekletme ve mayalandırma süresinin uzatılması kalitesini ve lezzetini artırır. Ayrıca içerdiği yoğun A vitamini sayesinde göz sağlığına da çok iyi geldiği bilinmektedir. Adana’nın birçok yerinde tadılabilecek lezzetlerindendir.
İçli Köfte
Hanımların maharetlerini sergilediği, içi ayrı dışı ayrı bir hüner isteyen, hazırlanışı zor bir yemektir içli köfte. Askerden gelen oğul, uzaktan gelen dünür veya ağır misafirler için hazırlanan özel bir yemektir içli köfte. En önemli malzemeleri sabır ve maharettir. Adana’nın evlerinde karşılaşabileceğiniz lezzetlerindendir.
Aşlama
Meyan kökünden yapılan ve yöreye özgü özel bir içecek olan aşlama pirinç alaşımından yapılmış ibrikleri sırtında taşıyan satıcılar tarafından satılır. Aşlamanın; mide ülseri ve böbrek taşlarına iyi geldiği bilinmektedir.
Şırdan
Adana’nın meşhur sokak lezzetlerinden biri olan şırdan; geviş getiren hayvanlardan sadece bir adet elde edilir. Şırdan, akşam güneşin batışından sonra kaldırımların köşelerinde doğan lezzet güneşi gibidir. Adana’da, akşamları her köşe başında rastlanabilmektedir.
Analı Kızlı
İçli köftenin artan malzemelerinin israfını önleyen pratik zeka ürünü yemektir ekşili köfte ve analıkızlı. Ekşili köftenin içinde pişirilen küçük köftelerle hazırlanan yemek analıkızlı adını alıyor. İsteğe göre içine nohut ve kemikli et de katılabilmektedir. Özellikle Adana’nın köylerinde sıkça karşılaşılabilen bir yemektir.
Yüksük Çorbası
Mantı şeklindeki içi kıyma dolu hamur ve küçük kıyma topları ve nohut ile haşlanarak özel bir sos ile yapılan bu çorba özellikle köylerde düğün yemeği olarak ikram edilir.
Bici Bici
Bici Bici; yapımında nişasta, pudra şekeri, gül suyu, şerbet ve rendelenmiş buz kullanılır; muz, vişne veya çilek gibi meyvelerle süslenerek servis edilir. Sıcak yaz günlerinde en çok tercih edilen Adana’ya özgü oldukça serinletici bir tatlıdır.
Sıkma
Köylerde, hanımların bir araya gelerek yufka ekmek yaptıkları zamanlarda yemek yapmaya vakitleri olmadığından, o yemeklerin yerlerini sıkmalar alır. Elde açılan tabak boyutunda bazlama şeklindeki hamurun sacın üzerinde pişirilerek içine peynir, isteğe göre soğan ve maydanoz, biraz toz biber ilave edilerek sarılıp dürüm şeklinde yanında ayran veya çay ile servis edilen özel bir Adana lezzetidir.
Karakuş Tatlısı
Yumurta, süt, limon suyu, un ve zeytinyağı ile yoğrularak yapılan hamurun içine ceviz içi, tarçın ve toz şeker ilave edilip; zeytinyağında kızartılarak hazırlanan şerbet ile tatlandırılarak servis edilen Karakuş Tatlısı yörenin en özel tatlılarındandır.
Bal Kabağı Tatlısı
Sarma Tatlısı
Taş Kadayıf
Menengiç Kahvesi