Her Ebeveynin Aşılar Hakkında Bilmesi Gerekenler

Her Ebeveynin Aşılar Hakkında Bilmesi Gerekenler

Çocuğunuzun aşı olmasını izlemek kolay değildir, aşının güvenliği veya aşıya duyulan ihtiyaç konusunda korkularınız veya endişeleriniz varsa bu daha da zordur.

Milyonlarca ebeveyn, her yıl endişe duymadan çocuklarına aşı yaptırmaktadır. Yine de bazı ebeveynler aşıların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dair söylentiler duymuştur.

Peki, ebeveynler aşı güvenliği hakkındaki gerçekleri nasıl öğrenebilirler? Çocuğunuzun doktoru, ilk güvenilir bilgi kaynağınızdır. Doktorlar, çocuğunuz için önerilen her aşının yararları ve riskleri hakkında size yazılı bilgi vermekle yükümlüdür. Bu yazıyı okumak, iyi bilgilendirilmiş bir karar vermenize yardımcı olabilir.

Aşılar Güvenli Midir?

Evet, aşılar güvenlidir. Tüm aşılar FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından kullanım için onaylanmadan önce tamamen test edilir. Çoğu aşı, hastalığa neden olan virüs veya bakterilerin ölü veya zayıflamış bir formunu içerir. Bunlar vücudun, çocuğu bu hastalıktan koruyan antikorlar ve diğer faydalı tepkiler üretmesine neden olur.

Aşılar, sahip olduğumuz en güvenli ve en etkili ilaçlardan bazılarıdır. Bugün birçok tehlikeli çocukluk hastalığını nadir hale getirdiler.

Çocuk Felci ve Kabakulak Gibi Hastalıklar Nadirdir, Peki Neden Aşılara İhtiyaç Duyulur?

Bu hastalıkların çoğu hala dünyanın başka yerlerinde yayılıyor. Seyahat edenler bu virüsleri başka ülkelerden geri getirebilirler ve aşıların koruması olmadan bu hastalıklar burada tekrar kolayca yayılabilir.

Aşılar Zararlı Yan Etkilere, Hastalığa ve Hatta Ölüme Neden Olmaz Mı?

Bazı çocukların aşı yaptırmaktan kaynaklanan hafif ateş veya enjeksiyon yerinde şişlik gibi küçük yan etkileri olabilir. Ölüm veya ciddi yan etkiler riski o kadar küçüktür ki belgelenmesi zordur.

Aşıların otizme veya diğer hastalıklara neden olduğu iddiaları dikkatle araştırılmış ve çürütülmüştür. Çocuklarda otizmdeki artışın thimerosalden kaynaklandığına dair söylentiler devam ediyor. Bu, aşılara eklenen bir koruyucudur. Ama thimerosal, 1995 yılında İsveç’te tüm aşılardan kaldırıldı. Ve orada otizm sıklığı artmaya devam etti. Tüm dünyada olduğu gibi otizm oranlarının da artmaya devam ettiği ABD’de de thimerosal neredeyse kaldırıldı. Kapsamlı bir incelemeden sonra, 2004 yılında Tıp Enstitüsü, aşıların otizm ile herhangi bir ilişkisi olduğu fikrini reddetti. 

Çocuğa Aynı Anda Birden Fazla Aşı Yapılabilir Mi?

Çoklu aşıların güvenilirliğini değerlendirmek için birçok çalışma yapılmıştır. Bunlardan hiçbiri birden fazla aşının sorun yarattığını göstermemiştir. Çocuklar her gün zararlı hiçbir etkisi olmayan birçok yabancı maddeye maruz kalmaktadır. Bilim adamları, aşılardaki az miktarda virüs veya bakterinin bir çocuğa zarar vermek için yeterli olmadığını söylüyor. Zararlı olabilecek şey, çocuğun aşılarını gereksiz yere geciktirmektir.

Aşılar ve ABÖS Arasındaki Bağlantı Nedir?

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) tarafından, 12 aya kadar olan bebeklerde ABÖS (ani bebek ölümü sendromu) ve diğer uykuyla ilişkili ölüm riskinin azaltılmasına yardımcı olmak için öneriler geliştirilmiştir. AAP, çocuğunuzun tam olarak aşılandığından emin olmanın ABÖS riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. ABÖS nedeni olarak aşıları ilişkilendiren hiçbir kanıt bulunamadı. 

Aşı Takibi Yapmak

Çocuğunuzun aşılarının çoğu, doğum ile 6 yaş arasında tamamlanır. Birçok aşı, birden fazla, farklı yaşlarda ve kombinasyonlar halinde yapılır. Bu, çocuğunuzun aşılarının dikkatli bir kaydını tutmanız gerekeceği anlamına gelir. Sağlık kuruluşları takip edecek olsa da, çocuğunuzun aşılarının takibinden nihai olarak sorumlu olan kişi sizsiniz.

Sağlık kuruluşundan bir aşı kayıt formu isteyin. Çocuğunuzun kaydını bir doğum belgesi gibi düşünün. Diğer önemli belgelerinizle birlikte saklayın. 

Çoğu ebeveyn ve sağlık kuruluşları, aşılara ayak uydurmak için iyi bir iş çıkarır. Yine de araştırmalar, okul öncesi çocukların yaklaşık dörtte birinin en az bir rutin aşının eksik olduğunu gösteriyor. Bazen bir çocuk hasta olduğunda aşı kaçırılır. Nedeni ne olursa olsun, kaçırılan aşıları telafi etmek önemlidir.

Çocuğunuz bir aşı dozunu kaçırdıysa, çoğu aşı için geri dönüp baştan başlamanız gerekmez. Doktorunuz aşı programını yeniden başlatacaktır. Herhangi bir nedenle çocuğunuz ek dozlarda aşı alırsa, bu da bir endişe kaynağı değildir. Ancak çocuğunuzun önerilen programa göre gelecekteki dozlara ihtiyacı olacaktır.