Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı)

Cinsellikte Penis Yapısının ve Şeklinin Rolü: Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı)

Cinsel birleşmede penis boyu, hacmi ve düzgünlüğü çok önemlidir. Esasen cinsel birleşmede tam sertlik-hacim olması gerekir.

Doğuştan olan penis eğriliği genellikle -eğer eğrilik çok değilse- önem arz etmeyebilir. Sonradan oluşan penis eğrilikleri bir hastalık olarak karşımıza çıkar.

Penisin ç damarlı oluklarının etrafını saran dokuda Peyronie hastalığı dediğimiz fibröz-sert plaklar oluşur.

Bu sert plaklar peniste eğriliğe ve ağrıya neden olurlar. Erkeklerde cinsel birleşmeye engel olup impotans (iktidarsızlık) ortaya çıkartır. Psikolojik hasta habire bize gelirler.

Peyronie hastalığı diabet (şeker) hastalarında, çok sigara içenlerde, çok alkol alanlarda daha çok görülür.

Takdir edilir ki gerek erkek gerek kadın için cinsel birleşmedeki bu eğri –sıkıntılı görüntü cinselliğe başlamada sevimsiz nahoş bir durumdur.

Hastalar;

  • penis ağrısı
  • penis eğriliği
  • peniste sert kitle
  • sertleşme sorunu ile başvururlar.

Bazı durumlarda çiftlerin eşleri rahatsız olduğu için direk hanımlar başvururlar. O halde bu durum tedavi edilmelidir.

Peyronienin kesin tedavisi olmamakla birlikte bazı ilaçlardan fayda gelebilmektedir.

Gut hastalığında kullanılan baz ilaçlar, E vitamininin bol alınması fayda edebilir. Ama bunlar çok uygun vadeli ve az faydalı tedavi biçimleridir.

Peyronie hastalığının tanısı için hem penisi muayene etmek ve penise özel ultrason yapılması gerekir. Çünkü bu sert plaklar tek olabilir, birkaç tane olabilir. Penise balık oltası gibi görüntü verenleri vardır.

Tıp merkezimizde peyronie sert plaklarının en iyi tedavisi, erkeklerdeki damarsal kökenli iktidarsızlıklarda kullandığımız penis üzerine uygulanan şok dalga tedavidir. Buna “ESWT tedavisi” denilmektedir.

Bu şok dalga (ESWT) tedavisi ile penisteki sertlikler yumuşatılmakta, penis eğriliği düzeltilmekte, aynı zamanda cinsel performans da artmaktadır. Hastalığın büyüklüğü ve sertlik derecesine göre ortalama beş gün aralıklarla 6-8 seans gerekebilmektedir.

Çok fazla eğriliklerde en olarak ameliyat yapılabilir.

Unutmayalım ki iyi bir cinsellik görsellikte güzellikle tamamlanır!