Yeni Yeni Yeniden…

2021 yılının ilk yazısını hazırlarken fark ettim ki, herkes gibi benim içinde çok yorucu bir yılı ardımızda bırakmanın, yeni bir yıla yelken açmanın heyecanı ile yılın ilk ayında sizler gibi benimde kendime yeni hedefler, stratejiler ve planlar belirlemenin en uygun zamanı gelmiş.

Covid -19’dan dolayı yaşadığımız bu pandemi süreci ülkemiz dahil tüm dünyada insanların üzerinde ciddi sıkıntılar, depresyonlar, tükenmişlik sendromu ve atıllıklarda yapmış olsa, bir karabasan gibi üstümüze çökse de unutmayalım ki hayat her şeye rağmen devam etmekte. Ne kadar eski normallerimize geri dönme isteğimiz olsa da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bunu biran önce fark etmek, yeni normallere gerek özel hayatımızda gerekse iş hayatımızda adapte olmak durumundayız. Yeni normallere direnmekse kişi ya da bir işletme için bir intihar niteliğinde olacaktır.

İşler yolunda gitmiyorsa, yeni normal döngü işletmene uymuyor ve katkı sağlamıyorsa, değişmek ve dönüşmek ayakta kalabilmek için şarttır. Nitekim yeni problemler yeni iş modelleri doğurmakta. Kısaca kriz=fırsat’ tırı farkında olanlar bu durumu kendi lehlerine çevirmeyi başarıyorlar. Neden bunlardan biride siz olmayasınız. Naçizane tavsiyem yılın ilk ayını akıllıca değerlendirip, yeni planlar, stratejiler oluşturun kendiniz ve işletmeniz için. Hayatı ve iş hayatını izlemeyin, harekete geçin. Eylem planlarını oluşturun. Bu problemli sıkıntılı döngüde ne sunabilirsin kendine ve insanlığa, kendine ve işine nasıl bir katkı sağlayabilirsin bunları bulun.

Mesela; 2020 yılında yapılmış olan araştırmalarda E-ticaretin son 5 yılının en hızlı yükselişine tanıklık ettik. Yeni normalde yeni ihtiyaçlar doğdu ve çözüm sunanlar hızlıca yükseldiler. Kısaca değişim hızlı başladı.

Özellikle dijital pazarlama, online eğitimler, sosyal medyaları aktif kullanma dünyayı ayağınıza getirdiği gibi kendinizi ve işletmenizi dünya’ ya tanıtmanın en verimli yolu. Durum böyle olunca elimizdeki nimetleri fırsata çevirmenin, girişimlerimizi dünya ya tanıtmanın, yeni müşteriler edinmenin, üretime katkı sağlamanın ve markalaşmanın aslında en doğru zamanı olduğunu farkında olalım.

Bu süreçte lütfen, hayallerinizi yıkacak, sizi aşağı çekecek, enerjinizi sömürecek kişilerden uzak durun lütfen, kendinize olan inancınızı asla ama asla yitirmeyin. Kendinizde ya da işletmenizde yapmak istediğiniz değişiklikleri oturun teker teker yazın, iş modellerini araştırın, günlük – haftalık-aylık planlar oluşturun, lakin kimseyi kopyalamayın.

Özgün olun, marka olun. Hazırladığınız planınızı her gün gözden geçirin ve istikrarlı bir şekilde bunları uygulayın. O kadar özverili ve emekle yaptığımız çalışma sonrası, ortaya çıkardığımız yeni ben ya da işletmemiz ile gurur duyacaksınız ve emin olun ki bu sizi daha da motive edecektir. Her istikrarlı adımda bir tık daha ileri gittiğinizi fark edeceksiniz.

Ve son olarak; şunu asla unutmayın canlar hiçbir şey asla mükemmel değildir lakin biliriz ki yolda öğrenerek ilerleyeceğiz, gelişeceğiz ve dönüşeceğiz. Yeter ki ne yaptığımızı bilelim, farkında olalım ve kendimize inanalım.

Sevgi’yle kalın