Menopoz, bir kadın arka arkaya 12 ay içinde âdet görmediğinde ve artık doğal olarak hamile kalamadığında ortaya çıkar. ;Genellikle 45-55 yaşları arasında başlar ancak bu yaş aralığından önce veya sonra gelişebilir.
Menopoz, sıcak basmaları ve kilo alımı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Çoğu kadın için menopoz için tıbbi tedaviye gerek yoktur.
Menopoz doğal bir biyolojik süreçtir. Ancak sıcak basması gibi fiziksel semptomlar ve menopozun duygusal semptomları uykunuzu bozabilir, enerjinizi düşürebilir veya duygusal sağlığı etkileyebilir. Yaşam tarzı düzenlemelerinden hormon tedavisine kadar birçok etkili tedavi mevcuttur.
Menopozdan sonra genç ve aktif kalmanın anahtarı iyi beslenme ve düzenli fiziksel egzersizdir.
Menopoz Sonrası Beslenme
Yaşlandıkça beslenme ihtiyaçlarınız değişir. Menopozdan önce günde yaklaşık 1.000 mg kalsiyum almalısınız. Menopozdan sonra günde 1.200 mg kalsiyum almalısınız.
D vitamini ayrıca kalsiyum emilimi ve kemik oluşumu için çok önemlidir. D vitamini omurga kırığı riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Ancak, çok fazla kalsiyum veya D vitamini, özellikle böbrek problemleriniz varsa, böbrek taşlarına, kabızlığa veya karın ağrısına neden olabilir.
Menopoz Sonrası Egzersizin Önemi
Birçok kadın menopozdan sonra kilo alır. Bunun nedeni östrojen seviyelerinin düşmesi olabilir. Aktivite seviyenizi yükseltmek, bu kilo alımını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzenli egzersiz kalbe ve kemiklere fayda sağlar, kilo kontrolüne yardımcı olur ve ruh halinizi iyileştirebilir.
Fiziksel olarak aktif olmayan kadınların kalp hastalığı, obezite, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve osteoporoz olma olasılığı daha yüksektir. Hareketsiz kadınlarda ayrıca kronik sırt ağrısı, uykusuzluk, zayıf dolaşım, zayıf kaslar ve depresyon olabilir.
Yürüme, koşu, yüzme, bisiklete binme ve dans etme gibi aerobik aktiviteler bu sorunlardan bazılarının önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda HDL kolesterol (iyi kolesterol) seviyelerini yükseltmeye yardımcı olur.
Yürüme ve koşma gibi egzersizlerin yanı sıra orta düzeyde ağırlık çalışması kemik kütlesini artırmaya yardımcı olur. Postmenopozal kadınlarda orta derecede egzersiz omurgadaki kemik kütlesinin korunmasına yardımcı olur ve kırıkları önler.
Egzersiz ayrıca ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur. Beyinde endorfin adı verilen hormonlar salınır. İyileştirilmiş ruh hali birkaç saat sürer. Aynı zamanda vücudun stresle savaşmasına yardımcı olur.
Bir egzersiz programına başlamadan önce, özellikle hareketsiz durumdaysanız, daima sağlık uzmanınıza danışın. Sağlık uzmanınız sizin için en iyi egzersiz programını önerebilir.
Menopoz Sonrası Cinsel İlişki
Bazı kadınlar menopoz sırasında ve sonrasında sekse olan ilgisini kaybeder. Daha kuru genital dokular ve daha düşük östrojen seviyeleri gibi menopoz semptomları, cinsiyete olan ilgiyi azaltabilir. Bununla birlikte, östrojen kremleri ve östrojen hapları genital bölgedeki esnekliği ve salgıları geri kazandırabilir. Kişisel kayganlaştırıcılar ayrıca seksi daha zevkli hale getirmeye yardımcı olabilir.
Perimenopoz sırasında hala sporadik dönemleri olan kadınların bir çeşit doğum kontrolünü kullanmaya devam etmesi gerekir. Hangi doğum kontrol yönteminin sizin için en iyisi olabileceği konusunda doktorunuza danışın.
Menopozdan Sonra Sağlıklı Kalmak
Bu ipuçları, menopozdan sonra sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır. Daha fazla bilgi için bir uzamana danışın:
- Hormon replasman tedavisi düşünüyorsanız, önce sağlık uzmanınızla riskleri ve faydaları görüşün.
- Sigara içmeyin. Sigara içmek, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür.
- Düzenli egzersiz. Haftada 3 kez yarım saat yürüyüş gibi orta dereceli egzersizler bile faydalıdır.
- Dengeli, düşük şekerli bir diyetle sağlıklı kilonuzu koruyun.
- İlaç veya yaşam tarzı değişiklikleri ile yüksek tansiyonu kontrol edin. Bu, kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
- Rahatlama yöntemleri veya düzenli egzersiz yoluyla hayatınızdaki stresi azaltın.